Liceul Carol I Bicaz a încheiat faza judeteană a concursurilor olimpice pe materii cu performante deosebite. În urma întrecerilor la stiintele sociale si istorie, liceenii bicăjeni s-au situat în fruntea clasamentelor, adjudecîndu-si 7 mentiuni, două locuri III, 3 locuri II si un loc I prin Raluca Scurtu, clasa a XII-a D, rezultatul obtinut, asigurîndu-i dreptul de a reprezenta învătămîntul nemtean la faza natională de logică de la Tulcea. Cei care s-au remarcat au fost Brîndusa Dobre, locul II la sociologie si mentiune la istorie, Anamaria Voaides, mentiune la sociologie, Andreea Radu, locurile II la istorie si sociologie, Elena Radu, locul III la sociologie, Ioana Ailenei, mentiune la logică, Andreea Fîrtală-Cioncut, locul III la economie, Liliana Chirilă, mentiune la sociologie, Lidia Motco, mentiune la logică, Laurian Cucos, mentiune la logică si Teoctist Caia, mentiune la istorie. „Există, după cum se observă, o tendintă masivă de apropiere a acestei generatii spre stiintele sociale. E un reviriment, anul acesta avînd cele mai bune rezultate la olimpiade. Dar, trebuie retinut că toti cei 20-30 de elevi participanti la etapa judeteană au optat din plăcere, asta chiar dacă nu vor urma o facultate de profil. Au muncit mult, s-au pregătit sistematic, dîndu-si seama că pentru a face performantă, trebuie să muncesti“, a declarat profesorul de stiinte sociale George Lazăr, directorul adjunct al Liceului Carol I.

Dintre olimpici, o mare parte studiază stiintele sociale si cu profesoara Suzana Hrap, care a tinut să spună că unii dintre elevii laureati au participat si în anii trecuti la olimpiadă. „Si au avut si atunci o comportare bună. Anul acesta, a intervenit un element nou privind pregătirea, acel Centru de Excelentă din Piatra Neamt, unde s-a lucrat cu profesoara Petruta Lostun, pe linie de sociologie si cu mine pe psihologie, beneficiind de o pregătire de nivel superior. A fost o sansă în plus, pe care tinerii au valorificat-o. A fost un efort extraordinar, dar rezultatele au demonstrat că s-a meritat“, a afirmat profesoara Hrap. Cît prveste istoria, profesoara Xenia Sîrbu a tinut să adauge: „Rezultatele obtinute sînt realizarea unui vis pe care ni l-am propus de cînd elevii au păsit în primul an de liceu. Munca lor si legătura afectivă pe care am realizat-o de-a lungul vremii s-au văzut. Am fost extrem de surprinsă cînd am văzut rezultatele lor si sînt fericită că i-am întîlnit în viată“. Am luat si cîteva păreri ale elevilor, doar trei, dar suficiente pentru sinteza gîndurilor lor.

„Nu mi-am propus să iau locul I, dar dacă s-a întîmplat dedic acest rezultat profesorilor mei, asigurîndu-i că vreau să reprezint la Natională învătămîntul bicăjean si nemtean cu cinste“ (Raluca Scurtu); „Cred că nu am fi reusit să ne facem remarcati fără încurajarea si munca profesorilor nostri. Sînt mîndră de dascălii nostri si liceul în care învătăm“ (Andreea Radu): „Sîntem copii buni, asa cum sînt si profesorii nostri. Le multumim si sperăm să nu-i dezamăgim în viată“ (Brîndusa Dobre). Cît îi priveste pe dascăli, acestia cred despre perfomeri că vor avea un viitor strălucit si că vor putea face chiar o carieră universitară.

(Sursa: Ziarul Monitorul – Ion Asavei – 22.03.2016)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *