La etapa judeteană a concursului Cultură si Civilizatie Românească, desfăsurată săptămîna trecută la Colegiul Gheorghe Asachi Piatra Neamt, elevii de la Liceul Carol I Bicaz si-au adjudecat locul întîi si dreptul de a reprezenta judetul la faza natională, ce va avea loc la Suceava, în perioada 30 mai-2 iunie. Tema abordată în acest an a fost înscrisă în ceea ce presupune conservarea si valorificarea patrimoniului cultural traditional de pe Valea Muntelui. Proiectul, ce a permis echipajului condus de către profesorii Xenia Sîrbu si Mihai Apopei, să urce prima treaptă a podiumului, a fost intitulat „Valea Muntelui, traditii si valori culturale imortalizate în fotografia lui Adolph Chevallier“.

traditii romanesti - Liceul Carul I - Bicaz
traditii romanesti – Liceul Carul I – Bicaz

Elevii Daniel Alexandru Sîrbu, clasa a XI-a, Patricia Flueras, clasa a X-a si Raluca Elena Paleu, clasa a XI-a, pentru a avea mai mult succes, au abordat subiectul realizînd un film documentar. „Ideea acestui proiect au avut-o profesorii nostri, ca de altfel si-n editiile trecute. Avînd în vedere că am participat si anul trecut, nu am avut emotii, era ceva ce cunosteam. Si totusi, cînd am văzut că echipajul de la Asachi a mers pe aceeasi temă, ne-a motivat si am învins“, a declarat Patricia Flueras. Aceeasi reactie au avut-o toti membrii echipajului la aflarea vestii că tema propusă de ei a fost abordată si de cei de la Asachi, fapt desprins si din spusele Ralucăi Elena Paleu: „A fost un soc, care mai apoi a devenit o provocare. Eu nu aveam experientă în acest concurs, dar prin concentrare si echilibru am reusit să mă integrez si să îmi fac timp pentru încă o activitate, în urma căreia am reusit să învingem“. Veteranul echipajului, cu trei participări consecutive, a fost Daniel Alexandru Sîrbu, care a concluzionat: „Pe lîngă faptul că acest concurs ne face să descoperim lucruri noi, anul acesta descoperindu-l pe Chevallier, este si un prilej de a participa la etapele superioare si de a lega noi prietenii. Nu întîmplător, sper să revăt la Natională prietenii din Sălaj“.

„În cei zece ani de concurs nu s-a întîmplat ca două licee din Neamt să abordeze aceeasi temă. Anul acesta a fost o premieră. Desi am fost surprinsi, diferenta a fost făcută de prezentarea elevilor nostri si frumusetea materialului fotografic prezentat. Experienta a doi dintre membrii echipajului s-a îmbinat foarte bine cu prospetimea si echilibrul elevei, care a participat pentru prima oară la acest concurs“, a declarat profesorul Mihai Apopei. Pînă la etapa natională iubitorii de istorie de la Carol si-au propus realizarea în cadrul liceului a unui colt expozitional cu reproduceri din pozele lui Chevalier, asta cu sprijinul financiar al primarului Nicolae Sălăgean, un sustinător al istoriei si culturii locale, după cum avea să ne spună profesoara Xenia Sîrbu, una dintre dăscălitele ce pregăteste elevi si participă la acest concurs cu echipaje foarte bune de ani buni încoace: „Pentru faza natională vom pune în aplicare obiectivele din proiectul de conservare si unul dintre acestea se referă la acest colt expozitional“. De cînd s-au înscris în acest concurs, echipajele de la Carol au participat la toate fazele nationale, întorcîndu-se mentiuni, premii speciale si cu trofeul cel mai înalt, locul I.

Sursa:
(Ion ASAVEI – Monitorul de Neamţ – 26.02.2016)

Profesor doctor - 2014 Grad didactic I - 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *