coperta-anuar-2015-liceul-carol-bicaz

GHID PENTRU MINTE, INIMĂ ȘI ÎNVĂȚĂTURĂ – ANUARUL LICEULUI ”CAROL I” DIN BICAZ

„Dăruind vei dobândi” cuvinte spuse în volumul de predici al lui Nicolae Steinhardt numit și Monahul de la Rohia, au devenit îndemn și credință întru perenitatea și nemurirea valorilor și pentru slujitorii luminării neamului de la Liceul „Carol I” din orașul Bicaz!

Sub genericul „Tradiție, Știință, Spiritualitate” destul de concludent ca volum al preocupărilor împlinite prin manifestări cultural – educative și științifice desfășurate de întreg personalul acestui liceu, s-a lansat volumul ANUAR 2015, Numărul 1, Anul I.

Conform afirmațiilor făcute cu mândrie de Colegiul redacțional și Colectivul de redacție avându-i ca: Redactor șef pe prof. dr. Mihai Capșa Togan și pe director prof. Iorga Rodica ca membru, „Liceul Carol I reprezintă centrul de cultură și educație al orașului Bicaz, o unitate de învățământ cu o puternică personalitate și tradiție în educația nemțeană. Un loc al formării și deschiderii către viitor”.

Din respect pentru munca oamenilor școlii, din interes și curiozitate, am pornit a răsfoi Anuarul cu nr.1, Anul I al Liceului „Carol I” din Bicaz pentru ca, pentru multă bucată de vreme să nu-l mai las din mână! Este un mic univers al științei, artelor și al comunicării ce te captivează chiar de-l deschizi la întâmplare.

Nume rezonante, dar și numele unor tineri ce s-au lansat în lumea literară și promit, te fac să savurezi fiecare pagină! Amintesc aici pe câțiva: prof. univ. dr. Virgiliu Eustațiu Radulian, prof. Emilian Mancaș, prof. univ. dr. Constantin Dram, prof. dr. Mihai Capșa Togan, dr. Magda Stavinshi de la Institutul Astronomic al Academiei Române, dr. Kenneth K. Kleinhenz Vice President al Global Regulatory Affairs – San Diego, preot profesor Dorin Ploscaru, directorii și profesori de la acest liceu precum și profesori din: Iași, Bacău, Piatra Neamț, Tg. Frumos, Botoșani, București și închei cu Dan Ghimpu de la Universitatea din Groningen ca reprezentant al Ligii studenților români din străinătate, toți adunați într-un valoros buchet de coordonatorul acestui anuar, prof. dr. Mihai Capșa Togan.

Se spune că cine ajunge mai sus (nu mă refer la funcții) vede tot mai departe, iar lărgirea orizontului cunoașterii îl face să conștientizeze câte mai sunt de învățat! Dacă așa stau lucrurile cu un „împlinit de sus”, cum să nu mă apuce, pe mine, un modest și amator prestator în lumea cunoașterii, a literaturii , un drag și o nebănuită sete de a devora un astfel de material? Sunt tablete de cunoaștere ce însănătoșesc mintea și aerisește sufletul, sunt tablete ce te ajută să nu mori înainte de a fi trăit! Am aflat de „somnul” poetului temnițelor – Radu Gyr de la Mănăstirea Petru Vodă, am aflat de tainele devenirii pornind de la ucenicie, de eroi ai neamului cinstiți prea puțin, m-am delectat cu „Pagini pentru inimă și minte” și am vizualizat cu ochii minții „Oamenii școlii” unii dintre ei foști conducători demni ai învățământului nemțean (prof. Constantin Catrinoiu) și actualii manageri ai acestui liceu.

Felicitări realizatorilor și celor ce au dat frânturile lor de trăiri și gândiri ce nu se vor pierde pentru că autorii au pornit la drum și cu motivantul „Orice-nceput se vrea fecund”!

Acest Anuar al Liceului „Carol I” din Bicaz demonstrează încă o dată, că și în acest secol al vitezei nebune spre…? al globalizării, al lumii tot mai robotizate este nevoie de căldura gândului scris, împărtășind trăiri și exemple de urmat, e nevoie de valori autentice, de scris neangajat într-un anume fel, este nevoie de cunoaștere!


articol realizat de Profesor Niculina Niță
pentru revista cadrelor didactice – Revista cadrelor didactice – Apostolul

Profesor doctor - 2014 Grad didactic I - 2015

2 comments

  1. Felicitări !!!
    Mulțumim foarte mult pentru toată munca depusă în crearea a două ANUARE extraordinare.
    Nu toți pot realiza acest lucru !

    1. Mulţumim mult Damian! Este realizat prin efortul unui colectiv de profesori şi elevi cât şi cu ajutorul primit de la mulţi parteneri economici. Ne pregătim uşor, uşor pentru numărul următor! Te aşteptăm in echipă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *