Pe 29 octombrie a.c. se împlinesc 141 de ani de la naşterea Reginei Maria.

E imposibil  ca evenimentul să treacă neremarcat pentru Liceul Carol I şi să nu inspire activităţi care să suscite interesul pe care îl merită cea mai importantă figură feminină din istoria României.

 

Maria Alexandra Victoria s-a născut în dimineaţa zilei de 29 octombrie 1875 în Kent, Marea Britanie, în familia ducelui de Edinburgh, Alfred (fiu al Reginei Victoria), şi a soţiei sale, Maria Alexandrovna, unica fiică a Ţarului Alexandru al II-lea. Prinţesa de Edinburgh, numită în familie Missy, şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa în Anglia, Malta şi Germania.

 

Înainte de a deveni soţia principelui Ferdinand, moştenitorul tronului României, tânăra prinţesă Maria a refuzat o cerere de căsătorie venită din partea vărului ei primar, George. Al doilea la succesiunea tronului britanic, el a devenit moştenitorul coroanei atunci când fratele său mai mare a murit (avea să urce pe tron în anul 1910). Logodna nu s-a încheiat din cauza opoziţiei mamei prinţesei, care nu dorea să-şi vadă fiica măritată cu un prinţ englez. Maria ar fi putut deveni, aşadar, regină a Marii Britanii, o poziţie intimidantă, poate, pentru altcineva, dar pe măsura caracterului său. N-a fost să fie. I-a revenit, în schimb, un alt tron, mai puţin însemnat, într-un mic regat la marginea Europei, căruia Maria i-a dedicat întreaga viaţă.

Căsătoria cu principele Ferdinand a fost aranjată în 1892, când Maria nu avea nici 17 ani împliniţi, şi încheiată la finalul anului. Venirea în România a pricinuit tinerei prinţese mari tristeţi: o fire eminamente veselă şi sociabilă, tânăra a fost profund dezamăgită de viaţa la curtea austeră a lui Carol I, dar şi de greutăţile vieţii de femeie căsătorită (şi, foarte curând, însărcinată cu primul copil).

regina-maria-la-incoronare

S-a vorbit foarte mult despre Maria din perspectiva relaţiei sale cu Regele Ferdinand. Este adevărat că, având un caracter descris de apropiaţi drept slab şi uşor influenţabil, deloc potrivit pentru poziţia ce i-a fost încredinţată – de conducere a destinelor unei ţări –, Regele Ferdinand a trăit mereu în umbra energicei sale soţii. Odată ce s-a obişnuit cu viaţa ei ca principesă a României, iar curajul înnăscut i-a permis să se opună încorsetărilor de la Curte, Maria s-a impus ca o figură dominantă a familiei regale şi, prin energia ei, a umplut golul lăsat de şovăielnicul Ferdinand.

 

Prinţesa a devenit regină în toamna anului 1914, după moartea bătrânului Carol I. Era pregătită pentru acest pas mare, chiar şi în acele vreme tulburi: „Văd cum mi se deschid în faţă posibilităţi noi, solemne şi minunate, atât pentru durere, cât şi pentru muncă şi interese”. Din acel moment, Maria şi-a pus ferm amprenta asupra destinului României. Pentru ea, Primul Război Mondial a fost în acelaşi timp cea mai grea perioadă din viaţă (marcată şi de moartea fiului ei, Mircea, la vârsta de nici patru ani), dar şi cea în care influenţa sa ca regină a fost cu adevărat hotărâtoare pentru ţară. Regina Maria a purtat o luptă dârză, permanentă, pentru intrarea României în război alături de puterile Antantei, apoi pentru încurajarea soldaţilor români şi, în cele mai grele momente ale războiului, pentru continuarea luptei şi apărarea, fie şi cu preţul suprem, a idealului naţional. Prin urmare, cuvintele diplomatului francez Charles de Saint-Aulaire nu trebuie să ne mire: el observa, în acei ani, că „există un singur bărbat în România şi acela este Regina”.

„Le-am spus că, dacă va veni ziua în care va trebui să-i părăsesc pe toţi, nu trebuie să uite că am fost o bună româncă şi că, orice mi s-ar întâmpla acum, am iubit din toată inima ţara aceasta”regina-maria

(Imaginile pot fi supuse dreptului de autor.)

Pe 29 octombrie 2016 Liceul Carol I a comemorat acest eveniment printr-o importană activitate. Astfel, elevii și cadrele didactice din liceu alături de mulţi invitaţi de seamă au participat la vernisajul OCHII REGINEI MARIA, o expoziţie de Claudia Frânculescu.

Manifestarea a avut loc în ultima zi în care s-au sărbătorit Zilele Orașului Bicaz. Picturile Claudiei Frînculescu au fost admirate de participanți și au oferit șansa evocării importanței Familiei Regale pe aceste meleaguri. Cu acest prilej, liceul nostru a primit tabloul Regelui Carol I, pe care îl puteți admira ca fotografie de profil a contului oficial de Face Book și care, începând de luni, va fi expus în instituția noastră de învățământ.

Tabloul a fost pictat de C. Frînculescu și a fost donat de ANRM – filialele Neamț și Teleorman.

ochii-reginei

(poster vernisaj)

La eveniment au participat: Claudia Frânculescu|artist plastic, Romeo Furtună| Preşedinte al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, ing. Nicolae Sălagean|Primarul oraşului Bicaz, prof. Rodica Iorga| directorul Liceului Carol I, prof. dr. Lucian Strochi|critic de artă, cadre didactice şi elevi ai liceului.

Profesor doctor - 2014 Grad didactic I - 2015

3 comments

 1. Bună ziua,

  Felicitări pentru articolul Dvs.! Îmi permit câteva completări, eu având informațiile la prima mână.
  Evenimentul din acest an vine în continuarea celui de anul trecut și vrea să încetățenească tradiția aniversării nașterii acestei mari personalități, prin instituirea unei Zile a Reginei Maria la Bicaz. Aceasta stă în puterea urbei noastre, prin reprezentanții săi aleși. Am mai propus revenirea la denumirea Străzii Regina Maria, pentru porțiunea Străzii Barajului din zona centrală a orașului. Dorim ca Regina Maria să devină o marcă/emblemă a orașului nostru. S-ar păstra astfel vie aici amintirea Reginei îndrăgostite de Bicaz, pe de o parte. Pe de altă parte, aceștia ar fi primii pași în valorizarea patrimoniului cultural și istoric local, cu beneficii concrete în dezvoltarea Bicazului.
  Evenimentul a fost organizat de către Primăria Orașului Bicaz, în colaborare cu filialele Neamț și Teleorman ale Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), la propunerea noastră. Pictorița Claudia Frînculescu din București ne-a acceptat cu entuziasm sugestia de a vernisa la Bicaz expoziția Domniei Sale, Ochii Reginei, și a realiza un potret al Regelui Carol I, la comanda ANRM Teleorman (și achitat de aceasta), spre a fi donat liceului omonim din Bicaz. Am invitat cu acest prilej, pentru a se adresa în special elevilor liceului Dvs., pe Dl. Lector Univ. Dr. Nicolae Drăgușin de la Univ. Dimitrie Cantemir București și tânărul autor Tudor Vișan-Miu, student anul II la Istorie, Președinte ANRM Tineret. Editura Curtea Veche Publishing București ne-a pus la dispoziție cărți la preț preferențial, cu care am organizat un stand.
  I-am invitat pe Dl. Viorel Nicolau și Dl. Lucian Strochi – cunoscut om de cultură – care a prezentat expoziția. L-am avut alături de noi pe Ovidiu Stanciu, artist cu care ne mândrim, pe cât de talentat, pe atât de modest. Au participat Dl. Michael Werner, vicepreședinte ANRM Sălaj, Elena Pal – Președinte ANRM Neamț și D-na Letiția Mitrofan de la Clubul Monarhist Harghita, membri ANRM din Bicaz și Alexandria. Un rol decisiv în organizare l-a avut, ca întotdeauna, inimoasa conducătoare a monarhiștilor bicăjeni, membru în Consiliul Director ANRM, D-na Mihaela-Romela Costea. Mulțumiri D-lui Primar Nicolae Sălăgean și colaboratorilor Domniei Sale. Nu în ultimul rănd, mulțumiri D-nei Rodica Iorga, D-lui Ion Asavei, D-lui Mihai Apopei, profesorilor și elevilor caroliști.

  Cu deosebită stimă,
  Romeo Furtună
  Președinte ANRM Teleorman
  Membru al Consiliului Director și al Biroului Permanent ANRM

 2. …și ca să nu mă dezmint, l-am omis tocmai pe bunul meu amic, Damian Pancu. Un om pe care te poți baza. Mulțumesc frumos, Damian!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *