Mai demult, cetele de colindători erau formate din copii care, după miezul nopţii de 24 spre 25 decembrie, umblau din casă în casă, aducând urări de sănătate, fericire şi noroc gospodarilor pe care îi colindau.

Liceul Carol I păstrează această tradiţie an de an prin colinde, cântece si urături de iarnă promavând  ritualuri cântate  şi dansate la sărbători creştineşti, închinate Crăciunului şi Anului Nou. Originea acestora se pierde în vechimile istoriei poporului nostru. De-a lungul secolelor au devenit mai frumoase şi au căpătat o mare varietate pe întreg teritoriul ţării, mai ales în Moldova. Ele degajă atmosfera de sărbătoare şi buna dispoziţie cu care toţi românii întâmpină Sărbătoarea Naşterii Domnului şi Anul Nou.

Pluguşorul este un obicei străvechi, potrivit căruia, în ajunul Anului Nou, cete de flăcăi merg pe la casele oamenilor şi rostesc diferite urări. Aceştia sunt însoţiţi de un plug mic, de unde şi denumirea. Vestea Naşterii Mântuitorului este răspândită în fiecare an de colindele care intră în fiecare casă şi în fiecare suflet prin intermediul elevilor Liceului Carol I. Aceştia sunt răsplătiţi de gazde cu fructe şi colaci.

Category :

Date : 24 dec. 2014