Locație: în fața primăriei din Bicaz și în centrul orașului
Data: marți, 6 octombrie 2015
Durata: 1 oră
Ora fixă: 12.00
Participanți : 18 elevi ai clasei a IX-a F și a XI-a B
Traseu: Biblioteca Liceului’’Carol I’’- Primăria orașului Bicaz – Centrul orașului–Liceul’’Carol I’’
Profesor organizator: prof. Fodor Elena

De ce flashmob ?
Un flashmob (unde flash este o clipă și mob este o mulțime) este o adunare de foarte scurtă durată de oameni, într-un loc public, participanții realizând o acțiune neobișnuită pentru o perioadă scurtă de timp (de obicei câteva minute), după care grupul se răspândește ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Flashmob-ul e o “prezentare” pentru spectatori accidentali, cu scopul de a trezi sentimente de neînțelegere, interes, chiar senzații că ceva nu este în regulă cu spectatorii înșiși.

Flashmob-ul este, mai presus de toate, un instrument social de participare, implicare, luare de atitudine… Participanții la o activitate de flashmob nu oferă și nu primesc bani pentru participare, aceasta fiind o activitate voluntară.

Scopul acțiunii:

De a atrage atenția comunității locale asupra unui fapt cunoscut, dar prea puțin mediatizat: lectura, cărțile nu mai sunt în sfera de interes a tinerilor și a adulților și de a promova lectura prin donații de carte.

Descrierea acțiunii

Punctul de plecare a acțiunii de voluntariat este biblioteca liceului – “căminul cărților”, de unde cei 18 elevi participanți pornesc spre centrul orașului, fiecare ținând în mâini câte o carte adusă de acasă, pe care urmează să o doneze trecătorilor.

Flashmob-ul va avea loc în fața primăriei orașului la ora 1210, un loc animat de obicei, care se află pe traseul de întoarcere acasă a elevilor de gimnaziu și, timp de 5 minute, citesc dintr-o carte adusă de fiecare dintre ei din biblioteca personală. Elevii participanți (care până în momentul acțiunii s-au comportat normal, fără a trage atenția) formează 2 cercuri, așezați spate în spate, cu fața la publicul accidental. Fiecare carte va avea un semn de carte, realizat de elevi, care va conține informații despre mișcarea desfășurată. După realizarea acțiunii elevii vor pleca pur și simplu de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic, unul dintre ei așezând pe treptele instituției o foaie care să ofere informații despre activitatea de voluntariat desfășurată si scopul acesteia.

Am ales flashmob-ul deoarece am dorit ca impactul acțiunii supra comunității locale să fie cât mai mare (prin ingeniozitate, atractivitate și o bună planificare), iar pentru elevii mei participanți înseamnă un real câștig în ceea ce privește dezvoltarea spiritului de echipă, a spontaneității, a seriozității, a capacităților de planificare, crearea senzației de apartenență la o acțiune comună, care iese din steriotipurile de comportament.

Acțiunea de voluntariat descrisă mai sus face parte dintr-un proiect mai amplu de promovare a lecturii în rândul copiilor, care se va desfășura tot cu elevii liceului ’’Carol I’’ Bicaz: vizită cu donare de cărți la secția de pediatrie a Spitalului din Bicaz(de Ziua Internațională a voluntariatului), organizarea unor momente de artistice copiilor internați și oferirea unor mici cadouri(de Crăciun) și implicarea bisericii prin desfășurarea unor acțiuni interdisciplinare cu colegii care predau religia și limba română.

Articole despre flashmob

Punctul de plecare a acțiunii de voluntariat este biblioteca liceului - „căminul cărților”, de unde cei 18 elevi participanți pornesc spre centrul orașului, fiecare ținând în mâini câte o carte adusă de acasă, pe care urmează să o doneze trecătorilor. Flashmob-ul va avea loc în fața primăriei orașului la ora 12:10, un loc animat de obicei, care se află pe traseul de întoarcere acasă a elevilor de gimnaziu și, timp de 5 minute, citesc dintr-o carte adusă de fiecare dintre ei din biblioteca personală. Elevii participanți (care până în momentul acțiunii s-au comportat normal, fără a trage atenția) formează 2 cercuri,...

Flashmob „Eu vreau să citesc” și donație de carte

Client :