Strategia Naţională de Acţiune Comunitară

Parteneriat educativ un colind pentru fiecare copil

Liceul „Carol I”, Bicaz în parteneriat cu Primăria Municipiului Piatra-Neamţ, Direcţia de Asistenţă Socială Centrul de zi pentru preşcolari „Castani”

Data: 15 decembrie 2014


 

Colindele româneşti şi importanţa lor.

Sfânta sărbătoare a Naşterii Domnului este însoţită de o mare bucurie, bucuria colindelor. Din moşi-strămoşi, cetele de colindători pornesc pe la casele oamenilor să aducă vestea cea bună a Naşterii, cu urări de pace şi de belsug pentru noul an care vine, cu îndemnuri sfinte pentru viaţa noastră.

În fiecare an, creştinii ortodocşi trăiesc din plin, împreună cu Maica Domnului, cea mai mare minune a Naşterii Domnului, alături de toţi oamenii şi natura îmbracă haine de sărbatoare, strălucind de frumuseţe şi de fericire.

Atunci când ascultăm sau citim colindele, ne dăm seama că ele au păstrat peste veacuri ceva din frăgezimea creştinismului primar, ceva din bucuria simplă a primilor creştini. În versurile colindelor simple, duioase si pline de căldură, descoperim sensurile unei trăiri religioase autentice, bazată pe mărturia dreptei credinţe. Cei care colindă rostesc adevarate predici de înaltă simţire creştină, pe la casele celor care îi primesc, şi prezintă ascultătorilor dogma ortodoxă, împlinind astfel o adevarată lucrare de catehizare uşoară, mult dorită şi plăcută credincioşilor.

Aşadar, colindele sunt comori de spiritualitate creştină şi au o mare însemnătate în viaţa credincioşilor, ele se adresează cu acelaşi interes religios-moral fiecărei vârste. În colinde găsim toata viaţa omenească, aşa cum este ea în realitate, cu ocupaţiile, cu necazurile şi bucuriile ei, cu afecţiunea pentru plante, animale şi de toată natura înconjurătoare.

Verbul a colinda, înseamnă a merge dintr-un loc într-altul, de la o casă la alta, a felicita pe cineva, a ura cuiva ceva, a cânta un colind pentru cineva. Urările care se fac celor care îi primesc pe colindători sunt de dragoste, de pace, de bine, desănătate, de un an mai bun şi mai frumos. Astfel, ei transmit dragostea şi pacea celor care îl iubesc pe Dumnezeu.

Colindele religioase româneşti au în centru lor pe Domnul nostru Iisus Hristos, dar şi alte idei dogmatice, ca cele despre facerea lumii, îngeri, Maica Domnului, Sfinţi, etc.

Credincioşii simt nevoia să fie cât mai aproape de Dumnezeu, iar colindătorii îl poartă în sufletele lor pe la casele oamenilor. Un colind tradiţional românesc plin de o mare însemnătate este următoru:

Category :

Date : 15 dec. 2014