Înainte de abordarea oricărui tip de traseu, chiar și în cazul unora  mai puțin dificile, pregătirea este esențială pentru securitatea turistului/elevului, a partenerilor de traseu şi, nu în ultimul rând, pentru a ne putea bucura de frumusețile traseului fără incidente nedorite. Un prim aspect ar fi legat de importanța semnelor de marcaj montan și tipurile acestora. Rolul lor este unul simplu: acela de informare şi/sau ghidare a turistului pe un traseu optim din punctul A în punctul B. În privința marcajelor sunt două reguli importante de respectat: nu trebuie, sub nicio formă distruse sau deteriorate și nu trebuie să abatem călătoria de la traseul marcat, în special in condiții meteo dificile, de ceața, ploaie, viscol, vânt puternic sau ninsoare.

În mod ideal, marcajul aplicat prin vopsire pe trunchiurile copacilor, stânci, pietre, este astfel realizat încât din dreptul unuia să se poată vedea următorul, fără a face exces de marcaje, acolo unde poteca de urmat este clara şi fără ramificații. În zone defrișate sau în golul alpin unde nu exista suport (trunchiuri de copaci) sau unde suportul (pietrele) poate fi acoperit (cu zăpada), semnul turistic este marcat pe stâlpi (piloni metalici cu paleta) de orientare.

Respectul faţă de natură şi dragostea pentru masivul Ceahlău ne-a facut să începem o campanie de informare  si pregătire minimală a elevilor despre tipul și importanța marcării traseelor turistice montane. In anii trecuţi au fost organizate numeroase drumeţii pe diverse trasee montane alături de elevii liceului Carol I, care nu de puţine ori au identificat porţiuni de traseu alpin unde marcajele erau slab evidenţiate. Astfel a apărut şi ideea de a oferi elevilor oportunitatea de a cultiva corespondenţe optime între aptitudini şi un stil de viaţă civilizat,  într-o activitate exstraşcolară, de voluntariat, prin revopsirea, remarcarea unui traseu turistic-montan din Masivul Ceahlău.

Un proiect realizat de profesor Mihai Capşa alături de elevii claselor a XI-a C şi a XI-a B.

Category :

Date : 05 nov. 2015

See it Online