O frumoasă iniţiativă de promovare a valorilor tradiţionale ale poporului român legate de Crăciun, cu frumoasele sale datini şi obiceiuri, a fost pusă în practică la finele anului trecut, pe 17 decembrie, de Liceul Carol I din Bicaz.

O echipă de profesori şi elevi ai acestui prestigios liceu a iniţiat şi găzduit Prima ediţie a Festivalului Judeţean al Obiceiurilor de iarnă pentru licee „DATINA” desfăşurată în parteneriat cu Primăria Bicaz, Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ şi Inspectoratul Şcolar al judeţului pe scena Casei de Cultură din Bicaz.

Nu puteau lipsi de la o asemenea manifestare Parada participanţilor ce a avut loc pe traseul: primărie – Casa de Cultură, spre încântarea localnicilor bucuroşi să primească asemenea oaspeţi tineri şi frumoşi cu pluguşorul, colndul, mascaţii şi sorcova.

 

„Pentru a şti cine suntem…”

Organizatorii festivalului motivează apariţia acestuia în peisajul liceal astfel:

Pentru a şti cine suntem trebuie să cunoaştem cine au fost străbunii noştri şi numai astfel căpătăm sentimentul de apartenenţă la colectivitatea naţională. Un astfel de prilej de cultivare a sensibilităţii şi spiritualităţii româneşti prin intermediul obiceiurilor şi datinilor străbune îl reprezintă sărbătorile de iarnă. (…) De-a lungul vremii românii au promovat credinţele şi valorile străbune şi trăiesc cu scopul de a le păstra vii în sufletul tuturor celor dornici de a descoperi obiceiurile locale precum: colinde, cântece de stea, sorcove, pluguşoare, etc. Acest proiect s-a născut din dorinţa de a deschide sufletul tinerilor către conservarea şi promovarea acestor valori inestimabile ale poporului nostru.
Echipa de organizare a festivalului este coordonată de inimoşii profesori: Xenia Sîrbu, Mihaela Apetroei, Mirela Fîrţală, Manuela Cenuşă, Gianina Hreniuc şi Mihai Capşa Togan de la Liceul Carol I Bicaz.

Festivalul a fost organizat pe trei categorii distincte de participanţi: solişti, grupuri şi ansambluri. Scopul declarat al acestei manifestări este „cultivarea sensibilităţii şi spiritualitaţăă româneşti prin intermediul datinilor, dezvoltarea interesului tinerilor pentru valorificarea şi promovarea obiceiurilor locale ale Crăciunului şi cunoaşterea semnificaţiilor religioase specifice Naşterii Domnului.”

Juriul, prezidat de consilierul judeţean Constantin Sandu, i-a avut în componenţă pe: profesorul Ionel Ceobanu de la Liceul de Artă Victor Brauner din Piatra Neamţ, Ion Asavei -directorul Bibliotecii Orăşeneşti „Mihai Eminescu”, învăţătorul Vasile Enea de la Şcoala „Iulia Hălăucescu” Tarcău şi pe managerul Complexului „Ancora” din Bicaz, Gheorghe Rusu.

Prezentator al evenimentului a fost eleva olimpică Raluca – Elena Paleu de la liceul gazdă a manifestării.

Pentru fiecare din cele trei categorii de participanţi, veniţi din aproape toate liceele nemţene, au fost acordate premiile I, II, III, menţiuni, dar şi premii speciale ale juriului.

Festivitatea de premiere i-a avut ca moderatori pe domnul primar Nicolae Sălăgean, preşedintele juriului Constantin Sandu şi directorul Liceului Carol I, prof. Rodica Iorga.


articol realizat de Angela Croitoru
si preluat din revista OK
numărul din ianuarie 2016

Filmul festivalului DATINA 2015

Profesor doctor - 2014 Grad didactic I - 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *