Logo Liceul Carol I Bicaz

Tradiție și personalitate în educația nemțeană

Săptămâna Meseriilor la Liceul „Carol I” Bicaz, 2022

5 zile de activități în parteneriate diverse

Ziua 1

Pe parcursul acestei săptămâni (07-11 Martie 2022), Liceul Carol I Bicaz desfășoară în parteneriat cu Primăria Bicaz și S.C. Nord Arin Prod Com S.R.l. Pîngărați, proiectul educațional “Amatorii de astăzi, meseriașii de mâine” printr-o serie de activități dedicate Săptămânii Meseriilor, în scopul promovării învăţământului liceal tehnologic și profesional.

Activitățile au debutat luni, 07.03.2022, prin amplasarea unui flipchart pe holul liceului (sediul Dodeni), unde elevii claselor cu profil tehnologic au fost invitați să își noteze impresiile, dorințele și aşteptările pe care le au în ceea ce priveşte specializarea pe care o urmează. Între orele 13,00-14,00 a avut loc dezbaterea ”Viitorul meu”, o masă rotundă cu agenți economici din domeniul protecției mediului și prelucrării lemnului, la care au participat invitații noștri: dl. viceprimar Surdu Pavel-Răzvan coordonator de proiect din partea Primăriei Bicaz, ing. Crețu Vasile coordonator din partea S.C. Nord Arin Prod Com S.R.l. Pîngărați, prof. Cehan Gabriela, coordonator din partea Liceului Carol I Bicaz, ing. Leahu Mihai și ing. Scurtu Niculae din partea Ocolului Silvic Tarcău, prof. Scurtu Mihaela, Șerban Mariana, conducerea liceului și elevii claselor a IX-a F, a X-a F și a XII-a C. Mulțumim în mod special invitaților noștri pentru că ne-au onorat cu prezența la prima activitate din cadrul Săptămânii Meseriilor. Text: prof. coordonator de proiect, Cehan Gabriela

Descriere imagine

Descriere imagine

Descriere imagine

Ziua 2

''Mărțișorul ecologic” și ”Rezultatele muncii ”au fost activitățile desfășurate pe data de 8 martie 2022, între orele 13-14, pe holul Liceului Carol I Bicaz-Dodeni. Am pornit de la ideea că, ceea ce pentru unii reprezintă pur și simplu un deșeu, pentru alții poate fi o sursă de inspirație și o oportunitate de a obține un lucru util și frumos.

Elevii și profesorii îndrumători au lucrat împreună pentru realizarea unei expoziții de mărțișoare confecționate manual din materiale reciclabile și piese de mobilier executate de elevi în atelierul de tâmplărie, dovedind creativitate, inspirație, bun gust, bucuria de a dărui și de a primi. Mărțișoarele și felicitările de diferite culori și texturi, i-au încântat pe privitori, aducând astfel bucurie elevilor care s-au străduit mult pentru a realiza aceste simboluri ale primăverii.

La organizarea expoziției au participat cadrele didactice din catedrele de Protecția mediului și Prelucrarea lemnului de la Liceul Carol I Bicaz: prof. Cuciuc Antonela, prof. Scurtu Mihaela, prof. Cehan Gabriela, împreună cu elevi ai claselor a X-a C, a XI-a F, a XII-a C și a XII-a F. Text prof. Cuciuc Antonela

Descriere imagine

Descriere imagine

Descriere imagine

Descriere imagine

Ziua 3

Activitatea „Angajatorul nostru de mâine” susținută, astăzi, 9 martie 2022, a constat într-o vizită desfășurată la Agenția de Protecție a Mediului din Piatra Neamț la care au participat cadrele didactice din catedra de Protecția mediului de la Liceul Carol I Bicaz : prof. Cuciuc Antonela și prof. Scurtu Mihaela împreună cu 10 elevi ai claselor a X-a C, a XII-a C și a XII-a F.

Elevii au vizitat laboratoarele și au asistat la efectuarea unor determinări privind indicatorii de calitate ai apelor, aerului și solului, identificarea agenților poluanți care distrug calitatea mediului și efectul zgomotelor asupra sănătății.

Tot astăzi, un grup de elevi din clasa a XI -a F anul III, învățământ profesional cu specialitatea Fabricarea produselor din lemn, împreună cu prof. Cehan Gabriela și prof. Amâțoaiei Ovidiu-Dumitru au vizitat S.C. Romanel Timber S.R.L. Tarcău, unde domnul director de producție ing. Molodoi Eugen a prezentat fluxul tehnologic de fabricare și uscare a cherestelei, obținerea lambriului, dușumelelor și a peleților.

De asemenea, elevii clasei a X a E anul II, învățământ profesional, specializarea Comerț, însoțiți de prof. Tofan Veronica au făcut o vizită de documentare la agentul economic SC Teodan SRL, punctul de lucru Dodeni. Elevilor li s-a prezentat cum se aranjează un raft promoțional constând într-o insula de promovare, cum se amplasează strategic produsele cu o perisabilitate ridicată și cum se realizează bonurile de casa. Mulțumiri speciale partenerilor noștri, agenți economici din zonă, care au sprijinit în mod deosebit activitățile desfășurate astăzi în cadrul Săptămânii Meseriilor.

Text prof. Cuciuc Antonela, prof. Cehan Gabriela, prof. Tofan Veronica

Descriere imagine

Descriere imagine

Descriere imagine

Descriere imagine

Ziua 4

Ziua Meseriilor”- 11 Martie 2022 la Liceul Carol I Bicaz a fost marcată de o serie de activități desfășurate între orele 11,00 și 14,00 organizate de elevii și cadrele didactice de la filiera tehnologică: prelucrarea lemnului, economic și protecția mediului având ca invitați agenți economici din zona Bicazului.

În prima parte a activității “Elevul de azi -Tâmplarul de mâine” invitații, reprezentanți ai firmelor partenere S.C. Nord Arin S.R.L. Prod Com S.R.L. Pângărați, doamna Anda Tudor -manager resurse umane, Gorban Mugurel-tâmplar universal și domnul ing. Molodoi Eugen director din partea S.C. Romanel Timber S.R.L. Tarcău, au avut o scurtă prelegere în care au prezentat importanța educației pe tot parcursul vieții, a învățării unei meserii și posibilitățile de angajare în viitor a absolvenților noștri. În partea a doua a activității, elevii Panțâr Valentin Ștefan clasa a IX-a F, Andreea Narcisa Dudan și Florea Lucian din clasa a XI-a F au susținut prezentări Power Point sub îndrumarea prof. Cehan Gabriela.

În cadrul celei de a doua activități “Cariere de succes - Contabil și Lucrător Comercial” au participat invitați din domeniul comercial și antreprenorial, domnii Ardeleanu Bogdan- investitor, Grădinaru Valentin manager la S.C. Silky-Market S.R.L. Bicaz și Botezatu Ion manager la S.C. Com Tour S.R.L Bicaz care le-au împărtășit din experiențele lor acumulate pe parcursul anilor, elevilor de la aceste specialități. Agenții economici au interacționat cu elevii printr-o serie de întrebări și răspunsuri, iar prezentările Power-Point au fost realizate și prezentate de elevele Gheț Bianca, Popovici Alina și Olga Vîrlan, clasa a XII-a E, Pîntea Petruța, clasa a XI-a E îndrumate de prof. Carmen Constantin și elevele Apopei Georgiana, Degetariu Maria, Bostan Ana, Ifrim Iustina, Chindea Antonio, clasa a X-a E sub îndrumarea prof. Tofan Veronica.

Cea de a treia activitate “Comoara verde de lângă noi” a fost susținută printr-o sesiune de referate și prezentări Power-Point de elevii claselor de protecția mediului: Dascălu Corina Ionela, Știrbu Lavinia Elena, Mihai Anamaria, Oniga Marius Alexandru din clasa a X-a C și Dumitrescu Alessandro din clasa a XII-a C sub îndrumarea prof. Cuciuc Antonela și prof. Scurtu Mihaela. Text elaborat de:

  • prof. Cehan Gabriela, coordonator de proiect
  • prof. Tofan Veronica
  • prof. Carmen Constantin
  • prof. Cuciuc Antonela
  • prof. Scurtu Mihaela
  • Foto: Bibliotecar Cordel Georgeta

Descriere imagine

Descriere imagine

Descriere imagine

Descriere imagine

Ziua 5

’’Stăruința și meseria sunt surori’’

Lucian Florea este elev în clasa a XI a F, învățământ profesional și își dorește să devină un bun meseriaș în domeniul tâmplăriei. Visează să aibă propriul atelier în care să poată lucra piese unice, dovedind în același timp imaginație și măiestrie. Profesorii îi apreciază interesul și stăruința, agenții economici cu care lucrează în stagiile de practică și-ar dori să-l angajeze. Între timp, el desenează, învață, exersează și își dorește să participe cu un obiect de mobilier original, confecționat manual la expoziția din vară de la Romexpo (prof. îndrumător Gabriela Cehan)

Descriere imagine

Descriere imagine

Descriere imagine

Descriere imagine