Astăzi, 27 Aprilie 2023, 41 de elevi din cadrul Liceului Carol I Bicaz, însoțiți de către 6 cadre didactice au pornit la drum într-o excursie care a avut drept obiectiv vizitarea orașului Suceava.
Așadar, entuziasmați, plini de curiozitate ne-am început deplasarea cu nerăbdarea de a vizita obiective turistice ale orașului Suceava.
Orașul Suceava este unul dintre cele mai vechi orașe din Nord Estul României, cu urme de viață încă din paleolitic, așa că e lesne de înțeles că dacă ești un împătimit al istoriei acest oraș îți oferă posibilitatea de a accesa informații despre istoria României.
Ajungând în oraș primul obiectiv vizitat a fost CETATEA DE SCAUN A SUCEVEI. Aceasta ne-a impresionat pe măsură. Cetatea a fost utilizată ca apărare împotriva invaziei otomane în secolul al XIV-lea, ridicată de domnitorul Petru al II-lea Mușat. A fost reședința domnilor Moldovei timp de 200 de ani. Această cetate medievală este situată pe un pinten terminal al unui platou aflat la 70 de m înălțime față de lunca Sucevei, o înălțime impresionantă de unde se poate vedea întreaga vale a Sucevei.
Al doilea obiectiv vizitat este MUZEUL SATULUI BUCOVINEAN. Acesta este un muzeu în aer liber ce dispune de peste 30 de obiective turistice precum case tradiționale și gospodării din lemn, ateliere meșteșugărești și alte construcții ale vremurilor trecute.
Următoarea destinație a fost la OBSERVATORUL ASTRONOMIC ȘI PLANETARIUL. Aici, sub frumoasa prezentare a planetelor, impresionați de bolta cerească pe care am vizionat-o în întuneric, duși spre astre de frumoasa voce care ne prezenta stelele, Luna și Soarele am simțit pentru câteva clipe că suntem într-o poveste!
Părăsind tărâmul astrelor ne-am deplasat către ultimul obiectiv vizitat, mai exact MUZEUL DE ISTORIEI A BUCOVINEI. Desfășurat de-a lungul a 27 de săli în care ne-a fost prezentată istoria locului îmbinată cu istoria universală, de la paleolitic (epoca pietrei) și până la cel de-al doilea război mondial, dar cu accent pe istoria medievală și modernă. Impresionantă a fost Sala Tronului și expoziția de ceasuri de epocă.
Astfel s-a încheiat frumoasa zi petrecută în ținutul Bucovinei și ne întoarcem spre case cu mulțumirea sufletească imensă că am reușit să călcăm pe urmele lui Ștefan cel Mare și Sfânt, să aprofundăm cunoștințe despre istoria acestui popor vrednic de cinste și cu gândul că ne vom întoarce în aceste locuri mirifice ale plaiului bucovinean!
Până la o nouă excursie să ne bucurăm de tot ce ne-au lăsat drept moștenire înaintașii noștri, să păstrăm cu sfințenie patrimoniul pe care îl avem și să ne respectăm valorile trecutului cât și ale viitorului!