Logo Liceul Carol I Bicaz

Tradiție și personalitate în educația nemțeană

SĂPTĂMÂNA ''ȘCOALA ALTFEL'' - EXCURSIE BRAȘOV

În perioada 25-27 aprilie, în cadrul săptămânii "Școala Altfel", elevii clasei a X-a B au efectuat o excursie in orașul Brașov. Deplasarea s-a făcut cu un microbuz până la Gheorghieni și mai departe, cu trenul. Călătoria cu trenul a fost o premieră pentru mulți elevi, iar gară din Gheorghieni ne-a întors în timp cu 50 de ani. Ajunși într-un oraș "ocupat" de cete de elevi din diferite colțuri ale țării.

Descriere imagine Brașovul ne-a întâmpinat cu ploaie dar și cu atmosfera de oraș medieval. Dintre obiectivele vizitate, Biserica Neagră a fost cea mai impresionantă. Este un monument de arhitectură gotică, cel mai mare de acest gen din Europa de sud-est, datând din secolele XIV-XV, atunci când orașul era cel mai însemnat centru comercial și industrial de la granița dintre Transilvania și Țara Românească. Biserica, inițial romano-catolică, cu hramul Sfintei Marii, astăzi este biserică parohială pentru comunitatea evanghelică luterană din Brașov. Transformarea s-a realizat la jumătatea secolului al XVI-lea, odată cu reforma protestantă care s-a răspândit în Transilvania datorită umanistului și pedagogului Johannes Honterius (1498-1549, al cărui nume îl poartă și liceul în limba germană, aflat lângă Biserica Neagră.

Descriere imagine

Un alt obiectiv istoric vizitat, aflat tot în partea veche a orașului, este Poarta Șchei. Este singura poartă care a supraviețuit integral din vechea cetate și a fost una dintre porțile fortificațiilor cetății Brașovului. A fost parte a zidului de sud-vest al ansamblului fortificațiilor orașului și este declarată monument istoric.

Descriere imagine

Nu departe de aceste obiective se află și Strada Sforii care este o stradă pietonală din Centrul istoric al Brașovului (Cetatea), care face legătura între străzile Cerbului și Poarta Șchei. Strada Sforii, cu o lungime de 80 metri, reflectă tendințele de urbanizare a Brașovului medieval. Strada Sforii, cu o lungime de 80 metri, reflectă tendințele de urbanizare a Brașovului medieval. Este cea de a treia cea mai îngustă stradă a Europei (după Spreuerhofstraße din Reutlingen, Germania care are o lățime cuprinsă între 31 și 50 cm și Parliament Street din Exeter, comitatul Devon, Anglia cu o lățime aproximativă de 122 cm). Strada și-a recăpătat farmecul de odinioară și datorită felinarelor care arată exact ca cele de acum 100 de ani, construite după modelul celor existente la muzeu, singura diferență fiind aceea că cele de astăzi nu mai funcționează cu gaz.

Descriere imagine

O parte din timpul petrecut în Brașov a fost alocat și socializării și petrecerii timpului împreună, cel mai apreciat fiind cel desfășurat la Paradisul Acvatic, un loc care își merită din plin numele.

Timpul a trecut repede și, fericiți pentru clipele frumoase petrecute într-un oraș în care noul și vechiul se îmbină armonios, am plecat cu gândul reîntoarcerii aici sau, cine știe, în alte locuri mai frumoase care să ne surprindă și să ne bucure la fel de mult.

Descriere imagine

Text prof. Maria Podbereschi